You are currently viewing Sait Faik Abasıyanık Kimdir? Eserleri, Edebi Kişiliği ve Biyografisi
  • Post comments:0 Yorum

Sait Faik Abasıyanık Kimdir? Eserleri, Edebi Kişiliği ve Biyografisi

Sait Faik Abasıyanık Türk öykü ve roman yazarıdır. Aynı zamanda da şairdir. Özellikle Türk edebiyatında çağdaş hikayeciliğe önemli katkıları olmuş olan yazardır.

1906 yılında Adapazarı’nda doğmuştur. Takma adı Adalı’dır.  Gerçek ismi Mehmet Sait’tir. Soyadı kanunu çıktığında ise ailesinin lakabından gelen Abasıyanık soyadını almıştır. Sait Faik Abasıyanık’ın ailesi Abbasızadeler olarak anılıyordu.

 Çocukluğunun büyük bir bölümü Adapazarı’nda geçmiştir. İlköğrenimini Adapazarı Rehber-i Terakki Mektebi’nde yaptı. İki yıl Adapazarı İdadisi’nde öğrenim gördü.

Babası ticaret ile uğraşan ünlü keresteci Mehmet Faik’tir. Annesi ise Hacı Rıza Efendi’nin kızı olan Makbule hanımdır. Sait Faik Abasıyanık’ın babası Kurtuluş savaşında göstermiş olduğu mücadeleden ötürü devlet tarafından İstiklal madalyası verilmiştir. Babası Mehmet Faik Efendi bir dönem Adapazarı belediye başkanlığını da yapmıştır.   

Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ailesi İstanbul’a yerleşince İstanbul Sultanisi’ne girdi. Onuncu sınıfta bir öğretmene yapılan şaka yüzünden sınıfı dağıtılınca Bursa Erkek Lisesi’ne geçti, 1928’de buradan mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde bir süre eğitim gördü. 

İlk öyküsü İpek Mendil’i 1926 senesi yazdı. 1929 yılında Kenan Hulusi aracığıyla ”Uçurtma” isimli öyküsü Milliyet Gazetesi‘nde yayınlandı. 1928 senesinde girdiği İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde iki yıl okudu ve sonra babasının isteği üzerine İsviçre’ye iktisat okumaya gitti. Sonrasında Fransa’ya geçti.

1931-1935 seneleri arasında Fransa’da kaldı. Kültürel yapısı ilginç gelen Grenoble şehrinde uzun bir süre kalarak entellektüel çevrelere girdi. Burada sürdüğü düzensiz yaşam yüzünden babası kendisini geri çağırdı ve 1935 senesinde yüksek öğrenimini yarıda bıraktı ve Türkiye’ye döndü.

Türkiye’ye geri döndükten bir süre sonra Halıcıoğlu Ermeni Yetim Mektebi’nde Türkçe öğretmenliği yaptı. Sonrasında babasının açtığı toptancı tahıl mağazasını işletmekle uğraştı fakat başarılı olamadı. II. Dünya Savaşı yıllarında “Haber” isimli gazatede adliye muhabirliği yaptı. Bu dönemden sonra yalnızca yazı işleriyle uğraşmaya karar verdi. 1936 yılında ilk kitabı “Semaver” yayımlandı.

1939 senesinde babasının ölümü üzerine yazmayı bıraktı ve maddi güçlük çeken annesiyle birlikte Burgazada‘daki evinde yaşamaya başladı. Türkiye’de siyasi rejimin yazarlara baskısının ağır olduğu bir dönemde, 1940 senesinde “Şahmerdan” isimli kitabını yayımladı. Bu kitapta bulunan bir öykü yüzünden Sıkıyönetim Mahkemesi‘nce yargılandı. Baraatine kadar “Medar-ı Muaşeret Motoru” isimli kitabı da toplatıldı. 1946 senesinde kendisine siroz teşhisi konulana kadar yazmaya devam etti. Sonra yazmaya yeniden başladı.

1951 senesinde yazdığı “Kayıp Aranıyor” isimli kitabı toplatıldı. 1953 senesinde Amerika’daki “Mark Twain” derneğine fahri üye seçildi. Sait Faik Abasıyanık, 11 Mayıs 1954‘de İstanbul da Burgazada’daki evinde siroz hastalığıyla nedeniyle yaşamını kaybetti. 1963 senesinde annesinin ölümünün ardından evi Sait Faik Müzesi” haline getirildi. Vasiyeti gereğince eserleri Darüşşafaka Derneği’ne bırakıldı. Annesi Makbule Hanım’ın çabalarıyla ölümünden bir sene sonra verilmeye başlanan hikaye ödülü “Sait Faik Hikaye Armağanı” halen devam etmektedir.

Sait Faik Abasıyanık’ın Eserleri (Kitapları)

 – Lüzumsuz Adam

 – Son Kuşlar

 – Semaver

 – Mahalle Kahvesi

 – Alemdağ’da Var Bir Yılan

 – Kayıp Aranıyor

 – Havada Bulut

 – Şahmerdan

 – Sarnıç

 – Kumpanya

 – Az Şekerli

 – Şimdi Sevişme Vakti

 – Bir Takım İnsanlar

 Sait Faik Abasıyanık’ın Şiirleri

 – O ve Ben

 – Arkadaş

 – Kırmızı Yeşil

 – Köprü

 – Bir Zamanlar

ÇEVİRİ:

  • Yaşamak Hırsı, Georges Simenon (1954)

RÖPORTAJ:

  • Mahkeme Kapısı (Adliye röportajları) (1956)

DİĞER:

  • Balıkçının Ölümü-Yaşasın Edebiyat (1977, derleyen Muzaffer Uyguner)
  • Açık Hava Oteli (1980, Konuşmalar-mektuplar derleyen Muzaffer Uyguner)
  • Müthiş Bir Tren (1981, derleyen Muzaffer Uyguner)

Sait Faik Abasıyanık Kimdir?, Sait Faik Abasıyanık’ın Edebi Kişiliği, Sait Faik Abasıyanık’ın Eserleri, Sait Faik Abasıyanık’ın Hayatı, Sait Faik Abasıyanık’ın Hikayeleri, Sait Faik Abasıyanık’ın Kitapları, Sait Faik Abasıyanık, Sait Faik Abasıyanık biyografisi, Sait Faik Abasıyanık  bir takım insanlar, 

Bir cevap yazın