Evliya Çelebi – Seyahatname’den seçmeler

Seyahatname 1611-1682 yıllarında yaşamış olan Evliya Çelebi isimli bir gezgine ait olan ve toplamda 10 ciltten oluşan muhteşem bir eserdir. Evliya Çelebi 17. yüzyılda yaşamış ve yaşamının 50 yılından fazlasını seyahat ederek geçirmiş tüm dünyaca ünlü bir gezgindir. Evliya Çelebi ve ailesi aslen Kütahyalı dır.

Osmanlı döneminde yaşayan Evliya Çelebi Osmanlının ulaştığı tüm toprakları ve farklı ülkeleri de gezmiştir. Evliya Çelebi isimli seyyah yüzlerce şehir, binlerce kasaba ve köyleri gezmiştir. Evliya Çelebinin gezilerinde Seyahatname adlı eserinde yer aldığı bilgileri incelendiğinde esas maksadının Türbe ziyaretleri olduğu düşünülmektedir. Nitekim eserinin sonunda seyyahımızın Mekkeyi ziyaret ettiği ve buraya büyük bir yer ayırdığı görülmektedir.

Sitemizde de Evliya Çelebiye ait Seyahatname isimli eserinden seçme hikayeler yer almaktadır.

Hikaye Sitemize Arama Yaparak Ulaşabilmek İçin

Hikaye Sitemize Arama Yaparak Ulaşabilmek İçin

https://degarado.com/ hikaye okuma sitemizin kaliteli hikayelerine ulaşmak için hikaye araması yaparak ulaşabilirsiniz. Hikaye araması yaparken aşağıda verilen bazı hikaye etiketlerini kullanabilirsiniz. Bu hikaye arama etiketleri ile sitemizde bulunan en güzel hikayelere kolayca ulaşabilirsiniz.

Bazı hikaye etiketleri,

hikaye, hikaye oku, hikaye yaz, hikaye okumak, hikayeler, hikayelerimiz, hikayelerimizden, hikaye arşivleri, hikaye içerikleri, öykü, öykü oku, öykü arşivleri, öykü içerikleri, masal, masal oku, masal okumak, masal yaz, masal arşivleri, masal içerikleri, ahlaki hikayeler, düşündürücü hikayeler, en güzel hikayeler, (daha&helliip;)

0 Yorum

Seyahatnameden Hikayeler; “Cebe Ali Hazretleri”

Seyahatnameden Hikayeler; "Cebe Ali Hazretleri" Mısırlı Sultan Kalavun’un şeyhi olan ve İstanbul’un fethinde bulunmak için Bursa’ya kadar gelip, Zeyneddin Hafi’nin müritliğine geçen Cebe Ali Hazretleri Cibali kapısına sığınmıştır. Bu kapıya da yine Cebe Ali’den bozma olarak Cibali kapısı denilmiştir. At çulundan bir cebe (Hırka) giydiği için Cebe Ali unvanını alan bu kişi, orduda ekmekçi başı…

0 Yorum

Seyahatnameden Hikayeler; “Nalıncı Memi Dede”

Seyahatnameden Hikayeler; "Nalıncı Memi Dede" Hikaye Oku; Nalıncı Memi Dede, Bergamalıdır. Unkapanı Araplar Camii karşısında bir dükkanda nalıncılık yapar. Ölümünden sonra da bu dükkan, nalıncılık işinden başka bir iş kullanılamaz. Abdi Çelebi, hayatında eline keser almadığı halde bu dükkana girince nasıl olduğunu anlayamadan usta bir nalıncı oluvermiştir. O tarihte Unkapanı’nda büyük bir yangın çıkar. Binalar…

0 Yorum

Hikaye Oku: “Amber-i Çin Camii”

Hikaye Oku: “Amber-i Çin Camii”

Hikaye oku: Kırım’da zengin bir tüccar cami yaptırmaya başlar. Binlerce kişi toplanır, yardım eder. O sırada inşaatın yanından bir ticaret kervanı geçer. Kervan on katar deve, misk ve amber yüklüdür. Kervan sahibi selam vermez.

– Ey kervan sahibi, nereden gelip nereye gidersiniz? Yükünüz nedir? Diye sorarlar. Ama kervan sahibi oralı değildir. Kasıla kasıla geçer gider. (daha&helliip;)

0 Yorum

Seyahatnameden Hikayeler; “Bir Pehlivan Gösterisi”

Seyahatnameden Hikayeler; "Bir Pehlivan Gösterisi" Seyahatname Hikayeleri Oku; Ortaya bir pehlivan çıktı. Def çalıyor, iki adamı da oynuyordu. İki adam birbirine sarıldılar. İkisi bir vücut oldu. İki başlı, dört kollu ve dört ayaklı, şaşılacak bir şey meydana geldi. Bir zaman öylece ortada döndüler. Sonra havuzun içine düştüler, kayboldular. İki adam, vücutları pul pul iki ejderha…

0 Yorum

Sultan Bayezid Han-ı Veli Camii

Seyahatnameden Hikayeler

Sultan Bayezid Han-ı Veli Camii

Sultan Bayezid Han-ı Veli Camii’nin temeline başlandığında mimarbaşı:

“Padişahım mihrabı nice koyalım?” diye sorunca Sultan Bayezid-i Veli mimara hitap edip:

“Ayağımın üzerine bas.” Derler.

Mimar padişahın ayağının üzerine basınca Kâbe-i Şerif’ gördü. Mimar hemen Bayezid Han’ın ayağına yüz sürüp mihrabı önce yaptı. Sonra yine mihrapta iki rekat hacet namazını Bayezid-i Veli kılıp hayır ile tamamlanması için hayır dua ettiler.  (daha&helliip;)

0 Yorum

Evliya Çelebi’ye Babasından Öğüt

Evliya Çelebi'ye Babasından Öğüt Bir gün “Hoş geldin Bursa seyyahı, sefa getirdin” dedi babam. Oysa benim nereye gittiğimi kimse bilmiyordu. Ya da ben öyle zannediyordum. “Babacığım! Bu fakirin Bursa’da olduğunu nereden bildiniz?” deyince babam: - Sen 1050 senesi Muharrem ayında kaybolduğun gece, ben nice etkili dualar okudum. O gece rüyamda seni gördüm. Bursa’da, Emir Sultan…

0 Yorum

İçeriğin sonu

Yüklenecek başka sayfa yok