You are currently viewing Theodor  Storm  Kimdir? Biyografisi 
  • Post comments:0 Yorum

Theodor  Storm  Kimdir? Biyografisi 

Theodor Storm (14 Eylül 1817 – 14 Temmuz 1888), Alman yazar. Gerçekçi ve lirik şiirler, novellalar ve romanlar yazdı. Genellikle Theodor Storm olarak bilinen Hans Theodor Woldsen Storm, Alman-Frizyalı bir yazar ve şairdi. Alman gerçekçiliğinin en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilir.

Storm, Husum, Schleswig-Holstein’de doğdu. Babası bir avukattı. İyi bir eğitim gördü ve 1837 yılında Kiel Üniversitesi’nde hukuk okudu. 1843 yılında, hukuk stajını tamamladıktan sonra Husum’da bir avukat olarak çalışmaya başladı.

Storm, 1847 yılında ilk şiir kitabı “Gedichte”yi (Şiirler) yayımladı. Bu kitap, büyük bir başarı elde etti ve Storm’u bir anda tanınan bir yazar yaptı. Storm, daha sonra birçok şiir kitabı, novella, roman ve deneme yazdı.

Storm’un eserleri, genellikle Schleswig-Holstein’in 19. yüzyılını ve burjuvazinin yaşamını ele alır. Storm’un eserleri, genellikle gerçekçi bir dil ve yoğun bir imgelemle yazılmıştır.

Storm, 1888 yılında Hademarschen, Schleswig-Holstein’de öldü.

Storm’un en önemli eserleri arasında şunlar yer alır:

  • Immensee (1851)
  • Der Schimmelreiter (1888)
  • Aquis submersus (1877)
  • Pole Poppenspäler (1874)
  • Der Herr von Ribbeck auf Ribbeck im Havelland (1865)

Storm’un eserleri, bugün de okunmakta ve Alman edebiyatının önemli bir parçası olarak kabul edilmektedir.

Doğum: 14 Eylül 1817, Husum, Almanya

Ölüm tarihi ve yeri: 4 Temmuz 1888, Hanerau-Hademarschen, Almanya

Eşi: Dorothea Jensen (e. 1866), Konstanze Esmarch (e. 1846–1864)

Çocukları: Lucia Storm, Hans Storm, Karl Storm, Friederike Storm, Elsabe Storm, Gertrud Storm, Ernst Storm, Lisbeth Storm

Ebeveynleri: Johann Casimir Storm, Lucie Storm

Storm’un Sanatı ve Kişiliği  devamı için …….

Storm’un Sanatı ve Kişiliği

Theodor Strom (1817-1888) bir novel yazarıdır. Şiir de yazmıştır ancak hiçbir roman ve dram yapıtı yoktur. Detering yazarın sanatsal özelliklerini şöyle özetler:

“Storm, Gustav Freytag, F. Dahn veya W. H. Riehl gibi tam sanatsal tarzda noveller yazmaz ve C. F. Meyer gibi ‘Alman geçmişinden’ ve geçmiş millî ’büyüklükten’ tablolar sunmaz. Bunun gibi onda millî devletin kahramanlaştırılan politik geçmişi söz konusu değildir. Diğer metinlerinde olduğu gibi işgal edilen memleketi Schleswig-Holstein’in (Şlezya-Holştein) bağımsızlık tarihine de değinmez. Storm bunun yerine novel taslağı anlamında dramatize edilen ve aydınlatma görevini yüklenen bir üslupla bölgesinin günlük yaşam tarihini anlatır” (2008: 70vd).

Detering’in yukarıdaki son görüşlerine rağmen yazar yaşadığı eyaletin önce Prusya sonra Danimarka tarafından ilhakına karşı vatanını savunan zamanın ruhuna ait milliyetçiliği de yok değildir: Grüne Blätter und Abseits novelleri bu duygularını anlatır. Genel çerçevede değerlendirilirse Storm “Raabe gibi millî bilinçle yetişmemiş ve politik değil barışçıdır” (Jackson, 1989: 155-164). Bu nedenle 1865- 1871 arası Alman Birlik çabalarına da kayıtsız kalır ve “Bismarck’ın Haydut politikasını” o da eleştirir. Millet kavramı daha çok zihin, dil ve edebiyat zenginliğinde bir “kültür ulus” kapsamındadır. Storm bunun yerine novel taslağı anlamında dramatize edilen ve aydınlatma görevini yüklenen bir üslupla bölgesinin günlük yaşam tarihini anlatır (Detering, 2008: 70-72). Bu anlamda realist bir yazardır. Zaten “Gerçekçiliğin: Realizmin özellikli cazibesi, yaşam konusunu otantik olarak yansıtıp ‘buna rağmen sanat’ olmasıdır” (Meier, 1909: 17).

Bibliyografyacısı Stuckert “Storm’un kişiliğini açıkça herhangi bir tiplemeye sokmanın olasılığı çok az” der ve ekler: “Storm’un dünya görüşü formüle edilmiş veya formüle edilebilecek bir sistem değildir, bilakis yaşanmış bir kanaat edinmedir ve bu nedenle tüm çekicilikle donanmış ama kişiliğini de ölçülemez kılmaktadır”

(1955: 144-146). Storm’un ikircil (dualist) dünya görüşünde bir yandan “Darvinizm etkisiyle evrimsel” düşünceyle bezeli realist düşünce diğer yandan “gerçek bir Frislandlı” olmanın etkisiyle “ruhlar âleminin sırlı etkileriyle, hayaletler, önseziler ve hortlaklarla doludur.” Fen bilimi kıstaslarıyla özgür düşünceli olması yanında ruh ve hortlak, hayalet ve batıl inançlar gibi konuları eserlerinde sadece cazibe kılmak için ele almamış “ruhun bilinmez kuvvetleri” olduğuna da inanmıştır aslında (age: 146). Goethe ve Schiller’e dayanmasa da “tüm tanrıcılığa -panteizme-” inanır (age: 147). Meta ötesi (transzendent) düşünüp kadere inanır; belirlenimcidir (determinist).

“Hristiyanlığa ve kiliseye getirdiği sert eleştiriler onda bilgi teorik (epistemolojik) materyalizm temelinde şüpheci ve özgür düşünceli biri olduğunu  gösterir” (age: 149). Ancak Storm “akılcı bir özgür düşünce tiplemesi değil, […] bilakis kuvvetle inanan bir dindar arayışçıdır” (age: 150). Sık sık bu mantık ve ruhla çelişkide kalır, “dinsel inançları tek (heterojen) değil geleneksel Hristiyanlık, estetik yönelimli tüm tanrıcı tabiat inancı (panteist) veya putperest Germen din kalıntıları”ndan mürekkep bir inanç halitası içindedir (age: 150).

Stein’e göre Storm araştırmaları onu “dünyaya küsmüşlük (Biedermeier)” içindeki “küçük topluluk” yazarı olmaktan; “Husumculuk”tan daha ötede değerlendirir. O aslında yazdığı novellerle “zamanı eleştiren boyuta” değinir. “Mevki ve sınıf aidiyeti” gibi farklı öncü kurmaca karakterlerini kattığı çatışma örgesi (motifi) ile “açıkça sosyal ilgili” bir yazardır. Novellerinde “toplumsal manzaralar” sunar.

Bunun yanında daha çok “piskolojik hikâyelerin” ve “arazlı figürlerin” yazarı olarak tanımlanır (2006: 11, 14). Bu figürler “narzist öfke”yle “Ödipus kompleksi”nde olan tiplemelerdir. Yazar “anlatım tekniği bakımından ise […] zamanının üstündedir” (2006: 22). İlk defa Kuzey Almanya’yı işlemesiyle öne çıkan Storm aslında esasta realist akım içerisinde değerlendirilmesi doğrudur.

biyografi, hikaye, öykü, masal, Theodor  Storm  Kimdir, Biyografi, Theodor  Storm Biyograf, 

Bir cevap yazın