You are currently viewing Cüneyd Suavi Hikayeleri; Ağa’nın Yeri
  • Post comments:0 Yorum

Cüneyd Suavi Hikayeleri; Ağa’nın Yeri

Arkadaşlarımdan birkaçı yanıma gelerek:

‐ Fakir öğrenciler için yurt binası yapıyoruz, dediler. Ön ayak ol da, biraz yardım toplayalım.

Tekliflerini kabul ettim ve ertesi gün, zenginliğinden dolayı ʺAĞAʺ lakabıyla tanınan bir adamı aradım. Para istediğimi anlayınca :

‐ Gerekeni yaparız, dedi. Gel de görüşelim. Büyük bir hevesle bürosuna gittim ve sekreterinden izin alıp odasına girdim. Bina hakkında verdiğim bilgileri dinledikten sonra, cebinden bir 10 binlik çıkarıp:

‐ Buyur, dedi. Bizim de katkımız olsun. Şaşırmıştım, ama yine de işi pişkinliğe vurup:

‐ Sondaki sıfırlar biraz az olmadı mı? Dedim. Hiç olmazsa 10 milyon verceğinizi tahmin etmiştim. Pek aldırmamış görünerek:

‐ Şimdilik bu kadar yetsin, dedi. Toplukonut sitesi için yer almam gerektiğinden, fazla açılamıyorum.

‐ Ne kadar lazım? diye sordum.

‐ İki yüz dönüm kadar, dedi. Bu işi becerir ve planladığım arsaları kapatırsam, vakfınıza 10 milyon bağışlarım. Eğer binaya ismimi verirseniz, bu miktarı daha da artırabilirim. Teklifini ister istemez kabul ettikten sonra el sıkışıp ayrıldık ve kısa bir süre sonra da inşaata başladık. Bu arada para sıkıntısı çektiğimizden ağayı bol bol hatırlıyor ve aldığı yerin kaç dönüme ulaştığını takip ediyorduk.

Altı ay kadar sonra yardımcısına telefon ettiğimizde:

‐ Ağa nın yeri, çoğu göl kenarında olmak üzere 120 dönüme ulaştı, dedi. Şimdi sıra, yolun bitişiğindeki ormanlık bölgeye geldi.

İnşaatın kabasını tamamladığımızda adamı tekrar aradık.

‐ Ağa’nın yeri, göl kenarında ve çam ağaçları arasında olmak üzere 150 dönüme çıktı, dedi. Bir kaç ay sonra iş tamamlanır.

On milyona kavuşmak ümidiyle adama bir daha telefon ettiğimizde:

‐ Ağa’nın yeri, bir selvi ağacının altında olmak üzere 2 metrekareye indi, dedi.

Geçen hafta öldü, duymadınız mı?

Cüneyd Suavi

Cüneyd Suavi Hakkında

Cuneyd Suavi, okuyucusunun içini titretip, duygudan duyguya sürükleyen, her hikayesinde ayrı bir tebessüm bırakan, insanın vicdanına ruhuna dokunan, ders verici, ahlaklı, bilgilendirici, keyif verici, ağlatmayı ve güldürmeyi başaran, kısa hikayelerin yazarıdır.

Cüneyd Suavi, 1948  Adapazarı doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Adapazarı’nda tamamlamıştır. Daha sonra eğitimini, Mimar Sinan Üniversitesi  Devlet Güzel Sanatlar Akademisini yüksek mimar unvanı ile tamamlamıştır.

Sakarya Üniversitesinde asistanlığa başlayan yazar,  zaman içinde profesörlüğe kadar yükselmiştir. 1982 yılından bu yana Zafer Dergisinde hikayeleri yayınlanmıştır. En bilindik eseri Hayatın İçinden adlı hikaye kitabıdır.

Cüneyd Suavi’nin bu eseri Türk insanı tarafından büyük bir rağbet görmüştür. Bu eserin tamamı Korece’ye, bir bölümü de İngilizce, Rusça, Almanca, Arnavutça, Arapça, Özbekçe, Tatarca ve Makedonca’ ya çevrilip dünyanın dört bir yanına ulaşmıştır.

Cüneyd Suavi’nin çocuklar için kaleme aldığı İki Çuval Altın, Huzur Ormanı, Gökten İnen Balık, Cennette Davet ve Sevgi Marketi adlarını verdiği kitapları da vardır.

Yazarın ‘Kırk Gram Tebessüm’ adlı kitabıysa, ‘edepli mizah’a ait nadide bir örnektir. Yazarın ‘Kesilen Gitar’ adlı eseri, onun çocukluk ve gençlik yıllarını anlatırken ülkemizin yaşadığı son 50 yıla ışık tutmaktadır. Kitap bu özelliğiyle Kültür Bakanlığı tarafından desteklenmiştir. Cüneyd Suavi’nin başka bir eseri de, gerçek hayattan alınan ‘İmdat, Âşık Oldum!’ adlı kitaptır. Bu kitapta ortaya konan İlahî ölçüler, on binlerce genç hanımın gönül yarasına merhem olmuştur. ‘Hazır Cevaplar’; dünya çapında tanınan önemli şahsiyetlerin zekâ pınarından doğan hazır cevapları ile insanların hayatını nasıl etkilediğini ortaya koymaktadır. Yazarın bunlar dışında ‘İki Cihan Güneşi – Peygamberimiz’, ‘Gençlerin Gözünden Peygamber Efendimiz’, ‘Gül Kokulu Resulden Mucizeler’, ‘Cennetin Elçileri, Peygamberler Tarihi’ ve ‘Allah’ı Bildiren Bilmeceler’ adlı kitapları bulunmaktadır. Cüneyd Suavi, çocuklar için yazdığı tüm öyküleri, 4 ciltten meydana gelen ‘Baldan Tatlı Öyküler’ adıyla yayınlamıştır. Yazarın son eseriyse ‘Bediüzzaman’a Göre Cennet Nasıl Kazanılır?’ adlı kitaptır. Cüneyd Suavi, evli olup üç çocuk babasıdır.

Bir cevap yazın